Prekultywowana mata wegetacyjna PMW25
Prekultywowana mata wegetacyjna PMW 25 jest doskonałym rozwiązaniem szybkiego i łatwego zazieleniania dachów ekstensywnych płaskich oraz dachów lekkich.
Mata wegetacyjna zbudowana z maty pętelkowej wykonanej z lekkiego polipropylenu, w której znajduje się substrat mineralny. Substrat dostarcza roślinom odpowiednią ilość substancji do życia i rozwoju, a dzięki macie pętelkowej korzenie roślin odpowiednio się rozwijają i ukorzeniają między trójwymiarowymi włóknami. Roślinność znajdująca się na macie to kombinacja mchu, kwitnących ziół i różnokolorowych rozchodników, która została przygotowana i zahartowana w warunkach polowych przez co najmniej 2 sezony zgodnie z Wytycznymi FLL.
Zastosowanie
- warstwa roślinności na dachach płaskich 0 – 10° (dachy ocieplone, odwrócone, płyty stropowe nad garażami, tarasami i ostatnią kondygnacją)
- rozwiązania substratowe i bezsubstratowe
- w zależności od miąższości warstwy podłoża będą dominowały następujące kompozycje:
- mech-rozchodnik – miąższość substratu 2-4 cm
- rozchodnik-mech – miąższość substratu 4-6 cm
- rozchodnik-mech-zioła – miąższość substratu 6-10 cm
- zioła-rozchodnik-mech – miąższość substratu >10 cm
- w rozwiązaniach bezsubstratowych (np. wełna skalna HWS 30) – grubość min. 3 cm
- w rozwiązaniach systemowych i niesystemowych
Skład podstawowy
- nośnik w postaci maty, substrat ekstensywny, rośliny ekstensywne w różnych odmianach (mchy, byliny, rozchodniki, zioła)
Forma dostawy
- maty o wymiarach: szerokość 1 m, długość od 0,5 m do 1 mb
- ok. 35 m2 na palecie
Przechowywanie
- Niezwłocznie po dostawie należy usunąć zabezpieczenie folią opakowania zbiorczego (palety). Mata wegetacyjna powinna zostać ułożona na dachu najlepiej w ciągu 24 godzin, ewentualnie w ciągu 48 godzin po dostawie.
- W przypadku, gdy niezwłoczne ułożenie maty nie jest możliwe, po dostawie należy maty rozłożyć i podlać oraz przechowywać w zacienionym, chłodnym i przewiewnym miejscu. Przechowywanie i podlewanie maty w stanie zwiniętym lub złożonym może grozić zaparzeniem i degradacją produktu.